Menu
Geodata og førerløs trafik

Har du styr på tingene på Tingenes Internet?

Internet of Things er uden tvivl blandt de væsentligste teknologiske udviklinger i nyere tid. Mulighederne for at forbinde og overvåge enheder spiller en afgørende rolle i for eksempel trafik, infrastruktur, sundhedsvæsen og i hverdagen hos rigtig mange mennesker – og opfordringerne til at kaste sig over IoT vil ingen ende tage. Men seniorrådgiver hos GIS & IT i Atkins, Jes Bruun Olsen, bringer endnu et ord i spil. Ordet er governance.

 
Internet of Things (IoT) betyder ganske enkelt en intelligentliggørelse af elektroniske enheder og apparater, som gør dem i stand til at opsamle data. Når vores ”ting” går på nettet, kan de måle, følge og gemme stort set alle typer data – med det formål at understøtte og udvikle for eksempel trafik, infrastruktur og industri. Det kan være parkeringskameraer, der kobles til bilisters smartphones og guider dem direkte til en ledige parkeringsplads, eller intelligente lygtepæle, der tænder og slukker på baggrund af bevægelse, og sparer kommuner for millioner. Læs for eksempel Tre intelligente fremtidstrends.

Tænk styring sammen med udvikling

Det er svært ikke at blive fascineret af de mange IoT-muligheder, og teknologi-fascinationen er da i udgangspunktet også sund, for den udvikler vores velfærd, vores byer og vores samfund. Men vi må ikke lade fascinationen løbe af med os, lyder opråbet fra Jes Bruun Olsen, der til dagligt rådgiver Atkins’ kunder om bl.a. IoT-løsninger.

Når IoT indtager samtalen, kan fokus på konkurrencedygtighed, positionering og omkostningseffektivisering nemt risikere at overskygge governance. Men ifølge Jes Bruuns Olsen er netop governance – eller styring, forvaltning og ledelse – altafgørende for måden at tænke IoT på.

– Danske virksomheder og kommuner bør ikke blot forholde sig til de nye platforme, gadgets, sensorer og applikationer, som IoT tilvejebringer, men også til driften, administrationen og vedligeholdelsen af den udvikling, de sætter i søen, understreger han.

Udvikling, drift og styring følges ad

Når Jes Bruun Olsen sidder over for en kommune og fx sparrer om it-udviklingspotentialer, spørger han ofte ind til, hvorvidt de er klar over, om andre forvaltninger i samme kommune overvåger de samme projekter. Hans spørgsmål er formet af erfaring, for ofte oplever han, at forvaltningerne ikke taler sammen, og at data ikke bliver behandlet, analyseret eller anvendt til fordel for andre end forvaltningen selv. Og det er et problem, mener han.

Jes Bruun Olsen har bemærket, at både private virksomheder og kommuner er gode til at opstarte pilotprojekter – men desværre ikke altid formår at modne projekterne til drift. Alt for ofte hober de halvfærdige projekter sig op hos it-afdelingen, som formodes at ”have styr på sådan noget.” Det er ærgerligt, for når ingen tager det endelige ejerskab, stiger risikoen for, at de ellers perspektivrige projekter bliver tabt på gulvet.

– Det er helt vildt vigtigt, at nogen i organisationen tager det overordnede ansvar og holder styr på, om organisationen udnytter sine ressourcer optimalt. Det er vigtigt at være opmærksomme på, at IoT både har en udviklingsside, en serviceside og en informationsindsamlingsside – og at de hænger uløseligt sammen. Virksomheder bør kun indsamle de data, de efterfølgende har tænkt sig at bruge til forbedring af fx en service, pointerer Jes Bruun Olsen og fortsætter:

– Organisationer ”fortrænger” ofte den vigtige governance-del af IoT, fordi den opleves som dyr og besværlig – og fordi det alt andet lige er sjovere at udvikle, at pilotteste og at bruge den teknologi, man netop har indkøbt. Men IoT-governance er simpelthen altafgørende for succesfuld og ordentlig drift.

Godt i gang

Jes Bruun Olsens tip lyder, at enhver organisation husker at spørge sig selv: Hvordan positionerer vi os med IoT i fremtiden? Er vores governance god nok? Har vi styr på den nye persondataforordning og de data, vi indsamler? Og er vores nuværende IoT-løsninger på ret køl i forhold til den ønskede kurs for forretningsudviklingen?

Du er naturligvis velkommen til at kontakte Jes Bruun Olsen, hvis du leder efter input til, hvordan netop din organisation får styr på IoT-governance. De har efterhånden mange erfaringer under huden og deler gerne ud af deres viden.

Seniorrådgiver i Atkins, Jes Bruun Olsen
Seniorrådgiver, Jes Bruun Olsen, 5251 9193, jes.olsen@atkinsglobal.com
Vi bruger cookies på vores hjemmeside for at forbedre siden og din brugeroplevelse. EU's regler om brug af cookies forpligter os til at bede om dit samtykke til at gemme dine informationer om dit besøg på siden. Vil du acceptere dette? Ok