Menu
Digital Image Correlation Atkins

Ny og forbedret broovervågning på Storebæltsbroen

Storebæltsbroen

DIC er en innovativ og kontaktløs måleteknik, som på en omkostningseffektiv måde gør det muligt at indsamle præcise data om bevægelserne og rotationerne i broelementer. I dette tilfælde undersøgte vi Storebæltsbroens store dilatationsfugekonstruktion udfor ankerblokkene.

 

Omkostningseffektive målinger

Sammenlignet med traditionelle målemetoder har anvendelsen af DIC resulteret i data, som ellers ville være meget vanskelige at måle sig frem til. Metoden har givet et bedre indblik i, hvordan ekspansionskonstruktionen opfører sig, og hvor eventuelle funktionsproblemer kan opstå. Disse informationer vil indgå i planlægningen af næste skridt i broens vedligeholdelsesstrategi.

Alle planlagte langtidsmålinger blev gennemført i tæt samarbejde med Sund&Bælts vedligeholdelsesgruppe, og DIC-systemet blev fjernstyret fra Atkins’ kontor. Resultatet af målingen viste, at der er god overensstemmelse mellem de indsamlede data ved hjælp af DIC og de modtagne temperaturdata fra Dansk Meteorologisk Institut (DMI).

Hvad kan man med DIC-teknologien?

DIC er en fotogrammetrisk teknik, der anvendes til måling af strukturelle deformationer. DIC-teknologi kan anvendes til fx måling af udbøjninger og overfladedeformationer (tøjninger) af forskellige brokomponenter. DIC-systemet anvender mønstergenkendelsesteknologi, kameraer og image korrelation algoritmer til at beregne, hvor meget hver enkel pixel på foto flytter sig under en belastning på broelementet. Og her er der tale om meget små bevægelser /deformationer.

Atkins har tidligere med stor succes anvendt DIC til strukturelle målinger på broer blandt andet i London, hvor metoden blev anvendt på Gade Valley Viaduct på M25-motorvejen og på Docklands Light Railway broer til at måle tøjninger, nedbøjninger, flytninger af forskellige brokomponenter.

I 2016 var Atkins nomineret til at modtage den prestigefulde pris ‘Excellence in Technology’ ved det britiske National Transport Award for arbejdet med DIC.

Hvis du vil vide mere om DIC og digital asset management, kan du kontakte ph.d. og brospecialist hos Atkins Jan Winkler: jan.winkler@atkinsglobal.com.

 Ph.d. og brospecialist hos Atkins Jan Winkler: jan.winkler@atkinsglobal.com.
Ph.d. og brospecialist hos Atkins, Jan Winkler.

Foto øverst: Sund&Bælt

Læs også: Improved Structural Health Monitoring on Great Belt Bridge

Vi bruger cookies på vores hjemmeside for at forbedre siden og din brugeroplevelse. EU's regler om brug af cookies forpligter os til at bede om dit samtykke til at gemme dine informationer om dit besøg på siden. Vil du acceptere dette? Ok