Menu
Foto Easymile

Nye test af selvkørende shuttles. Vi undersøger sikkerheden

Hvilken rolle kan førerløse transportmidler spille i den kollektive trafik – og hvilke spørgsmål melder sig i forhold til trafiksikkerheden? Lige nu testes mange former for selvkørende trafik rundt om i verden. Vi er med som assessor på endnu et dansk testprojekt. LINC-projektet skal teste shuttles, først på DTU Campus i Lyngby og senere i Hersted Industripark i Albertslund.

 

LINC-projektet har to testområder i et af Danmarks største byudviklingsområder, LOOP CITY, hvor Hovedstadens Letbane kommer til at køre igennem 11 kommuner med stop ved 29 stationer. De selvkørende shuttles er tænkt som en forlængelse af letbanens stationer, således at de udvider letbanens service til de rejsende, bringer dem tættere på deres rejsemål og reducerer deres rejsetid.

Partnerne bag LINC-projektet er: Albertslund Kommune, Gladsaxe Kommune, Nobina Danmark A/S, IBM Danmark ApS, Danmarks Tekniske Universitet, Roskilde Universitet, LOOP CITY og Gate 21.

Vejen til godkendelse af trafikalt projekt med selvkørende køretøjer

For at etablere en rute med førerløs trafik er det nødvendigt at få projektet godkendt hos myndighederne. Dette gøres bl.a. via en uafhængig vurdering fra en godkendt assessor, og det er denne rolle SNC-Lavalin Atkins er blevet tildelt på LINC-projektet.

”Konkret går vi ind og laver en vurdering af projektet ud fra et færdselssikkerhedsmæssigt perspektiv. Vi ser på køretøjet, infrastrukturen, IT-sikkerhed, projektets risikoanalyse m.m. Når vi vurderer, at alle væsentlige trafiksikkerhedsmæssige forhold er beskrevet og håndteret tilstrækkeligt, udmunder dette sig i en rapport til myndighederne, som skal bevilge godkendelsen af projektet. I tillæg hertil faciliterer vi også en risikoworkshop på dette projekt,” fortæller Anders Hald Simonsen, gruppeleder i Risk Management i SNC-Lavalin Atkins.

Operatøren Nobina skal stå for driften af de selvkørende shuttles. Som leverandør af køretøj har Nobina valgt Easymile, som de har gode erfaringer med fra Sverige og Norge, hvorimod det er første gang, at denne minibus skal køre på danske veje.

De selvkørende trafikprojekter i Danmark

I SNC-Lavalin Atkins er vi glade for at have vundet samtlige af de indtil videre 3 offentlige udbud om assessering på førerløse trafikprojekter i Danmark. Ud over LINC-projektet er der planlagt flere ruter på Sjælland for parterne Metroselskabet, Movia, Region Hovedstaden og Region Sjælland, hvor den første test allerede er afviklet på Sjællands Universitetshospital Køge, samt et projekt for Aalborg Kommune med testkørsel i Aalborg Øst.

Læs mere om LINC-projektet

Læs mere om vores arbejde med intelligent mobility 

Foto: Easymile.

Vi bruger cookies på vores hjemmeside for at forbedre siden og din brugeroplevelse. EU's regler om brug af cookies forpligter os til at bede om dit samtykke til at gemme dine informationer om dit besøg på siden. Vil du acceptere dette? Ok