Menu
Kort

Nyt værktøj til mere effektiv klimatilpasning på vej

22. september 2020

Atkins udvikler lige nu et digital kort baseret på geodata, som kan give særligt kommuner besparelser samt mere effektive og sikre klimatilpasninger.

 

Geografiske Informationssystemer (GIS). Det lyder avanceret, men det er praktisk talt ikke så meget anderledes end det Google Maps-kort, vi alle kender. Det indeholder i dette tilfælde blot nogle ekstra lag data, der bliver lagt ned over kortet. Men de ekstra lag data kan være mange sparede skattekroner værd i arbejdet med at sikre de bedst mulige klimatilpasninger i byerne.

Atkins arbejder nemlig lige nu med GIS til et system, som via geografiske data på en langt mere effektiv måde kan vise, hvor de største konsekvenser vil være, hvis en by bliver ramt af skybrud, stormflod eller andre voldsomme vejrtilfælde, hvor store mængder vand bevæger sig og skaber oversvømmelse.

Niels Larsen, der er projektleder i Atkins, er stolt af projektet, fordi det ifølge ham vil spare mange arbejdstimer i kommunernes forvaltninger, og det vil klæde politikerne endnu bedre på til at prioritere og udvælge de helt rette klimatilpasninger fremover.

”Det er spændende, og vi er begejstrede over perspektiverne. For der er ingen tvivl om, at det her system vil gøre det mere enkelt og let at overskue, hvilke konsekvenser regnmængderne har,” siger han.

Værdi for pengene

Bedst mulig forvaltning af skattepengene er centralt i denne sammenhæng. For klimatilpasningsområdet er ikke anderledes end andre kommunale områder, hvor man arbejder efter et budget og ofte må lave svære prioriteringer. Så hvis man i en kommune har flere steder i fare for oversvømmelse, men ikke har råd til at lave klimatilpasninger til dem alle, kan man med det nye system bedre vurdere, hvor det er bedst at sætte ind.

”Systemet giver samtidig politikerne noget rygdækning. De får lettere ved at forklare deres prioriteringer, fordi de får et system, der medregner mange faktorer og finder de største risici,” siger Niels Larsen.

Atkins satser på at have GIS-systemet klar i starten af det nye år. Men allerede nu kommer Niels Larsen med en opfordring til kommunerne.

”Hvis der er forvaltninger derude, som synes, det her lyder interessant, er der allerede nu mulighed for at få et smugkig og se, hvordan systemet her virker i egen kommune. På den måde kan man være med undervejs i udviklingen og præge det i højere grad, uden at det koster noget,” siger Niels Larsen.

Blue Spot, CBMC group, Atkins, GIS
‘Blue Spot’-kort. Illustration: CBMC group

Vil du vide mere om projektet? Kontakt:

Niels Larsen
Digital Services Business Developer, GIS & IT
niels.larsen@atkinsglobal.com

Eller:
Johan Hartnack
Afdelingschef, GIS & IT
johan.hartnack@atkinsglobal.com


Vi bruger cookies på vores hjemmeside for at forbedre siden og din brugeroplevelse. EU's regler om brug af cookies forpligter os til at bede om dit samtykke til at gemme dine informationer om dit besøg på siden. Vil du acceptere dette? Ok