Menu
Nyheder Atkins

Vejregler om nyt materiale til konstruktion af broer

23.11.2016 FRP-broer

I fremtiden vil broer over de danske motorveje ikke nød-
vendigvis bestå af beton og stål. Over det kommende år hjælper Atkins Vejdirektoratet og Banedanmark med at udarbejde danske vejregler for Fibre Reinforced Polymer (FRP)-broer.

 

FRP-broer kan eksempelvis indeholde glasfibre (GFRP), kulfibre (CFRP) og lignende materialer, som betyder, at konstruktionen bliver lettere end ved traditionelle materialer som stål og beton. Således vil et helt brodæk af FRP typisk kun veje omkring en femtedel af en tilsvarende bro i stål.

Ligesom en glasfiberbåd kan større elementer støbes i en fabrik og på grund af materialets lethed løftes og samles på stedet med færre gener for den omgivende trafik. Samtidig har materialet en meget lang levetid, og omkostninger til vedligehold er minimale.

FRP-broerI modsætning til nogle af vores nabolande findes der i dag ikke mange FRP-broer i Danmark. Vejdirektoratet og Banedanmark har tildelt Atkins opgaven at udarbejde danske vejregler for projekteringsgrundlag og dertilhørende udbudsforskrifter for FRP-broer, som skal sikre, at broerne kan projekteres og udføres med den nødvendige sikkerhed og på et kvalitetsmæssigt ensartet grundlag.

Atkins har udarbejdet guidelines for konstruktion af FRP-broer i Storbritannien, hvor FRP-materialet benyttes i større omfang. Vores britiske eksperter på området og lokale brospecialister med indsigt i de danske forhold håndterer opgaven i samarbejde med Institut EMPA i Schweitz, som er førende inden for materialeteknologien.

”Det er spændende at være med til at udforme vejreglerne for et nyt konstruktionsmateriale og bidrage til en innovativ udvikling af broområdet.” siger afdelingschef for Broer & Konstruktioner, øst, i Atkins, Christian von Scholten.

Læs mere om Atkins’ arbejde på broområdet

Vi bruger cookies på vores hjemmeside for at forbedre siden og din brugeroplevelse. EU's regler om brug af cookies forpligter os til at bede om dit samtykke til at gemme dine informationer om dit besøg på siden. Vil du acceptere dette? Ok