
10. maj 2021 –
Nu og tre måneder frem kan studerende og ansatte på DTU snuppe en selvkørende shuttlebus, når de skal rundt på DTU Lyngby Campus. Bag forsøget med selvkørende shuttles står partnerskabet LINC. I Atkins har vi været uafhængig assessor på testprojektet.
Lydløst sætter den selvkørende shuttle i gang. Med forbindelse til satellitter og med sensorer, der ser andre trafikanter eller forhindringer på vejen, danner shuttlen sig et overblik og finder selv sikkert frem på DTU Lyngby Campus. Men hvordan føles fremtidens transport uden en chauffør for passagerne? Og hvordan kan en selvkørende shuttle blive en del af vores kollektive trafik? Dét vil partnerne bag LINC-projektet undersøge – og de studerende og ansatte skal hjælpe til.
Testpassagerer skal dele oplevelser
”Jeg er meget begejstret for alt – også selvkørende busser – der kan løfte den kollektive trafik og få folk til at stille bilen,” udtalte transportminister Benny Engelbrecht, da han fredag den 7. maj besøgte testprojektet ved DTU Skylab – og de tre selvkørende LINC-shuttles.
Anledningen er, at testprojektet nu er i gang, og vil forløbe over de næste 3 måneder. I denne periode kan studerende og ansatte på DTU tilmelde sig som testpassagerer og gratis benytte shuttlebusserne. Til gengæld skal de dele deres oplevelser med projektgruppen bag ved at besvare en række spørgeskemaer.
Foruden partnerskabet GATE 21 er Albertslund Kommune, Gladsaxe Kommune, Nobina Danmark, IBM Danmark, RUC og DTU med i projektet.
Trafiksikkerhed skal være i orden
Atkins har været uafhængig assessor på testprojektet. Med andre ord har vi vurderet projektets trafiksikkerhed med henblik på godkendelse af projektet hos vejmyndighederne. I vurderingen har vi konkret set på infrastrukturen, køretøjet og de trafikale forhold på ruten, så testprojektet kan gennemføres med den optimale sikkerhed for passagerer og andre trafikanter.

Fakta om LINC-projektet
LINC er et af de største projekter med selvkørende shuttles i Danmark. LINC tester shuttles i et naturligt bymiljø med daglige passagerer. Formålet er at udvikle den kollektive trafik, så den også i fremtiden er et attraktivt og grønt valg for borgerne.
Partnere i projektet er: Albertslund Kommune, Gladsaxe Kommune, Nobina Danmark A/S, IBM Danmark ApS, Danmarks Tekniske Universitet, Roskilde Universitet og GATE 21.
LINC-projektet er finansieret af partnerne og medfinansieret af European Region Development Fund gennem Urban Innovative Actions.